Loppesyklus

Loppesyklusen: hvordan en loppe utvikler seg fra egg til voksen loppe

Lopper er i grunnen ganske spesielle, de bytter til og med utseende i løpet av livet sitt. Lopper går nemlig gjennom fire forskjellige stadier i løpet av levetiden sin. Ved å kjenne til de ulike stadiene, er du bedre i stand til å forebygge og bekjempe disse plagsomme krypene. Ikke alle stadiene kan ses med det blotte øyet. Nedenfor finner du en oversikt over de fire ulike livsstadiene som loppene går gjennom: loppe > loppeegg > loppelarve > loppepuppe, og så starter det forfra igjen med en loppe.  

Voksne lopper

En syklus er en prosess som aldri slutter. Vi ser på loppesyklusen med utgangspunkt i en voksen loppe. For det er da bekjempelsen av lopper hos kjæledyret ditt som regel starter. Når kjæledyret ditt er utendørs, kan en voksen loppe hoppe på kjæledyret ditt fra omgivelsene. Når hunden eller katten din ikke er behandlet mot lopper på forhånd, holder loppen seg levende.

Lopper har en klar preferanse for blodet til hunder og katter. Det hender at de biter mennesker, men de hopper helst raskest mulig videre til en annen vert. Det er faktisk slik at de ikke kan forplante seg når de har et menneske som vert.

Når hunden eller katten din er frisk, vil loppen ikke så fort bli fristet til å hoppe videre til et annet dyr. Den har jo den perfekte verten til å livnære seg og forplante seg på. Kun når kjæledyret ditt har nedsatt immunforsvar eller er syk vil loppen gå på jakt etter et bedre sted.

En voksen loppe lever i ca. 2–4 uker og vil da pare seg. Da kommer vi til det andre stadiet i loppesyklusen: loppeeggene.

Loppeegg

En voksen loppe legger cirka 20–30 egg. I løpet av et loppeliv kan det bli hele 500 egg! En enkel loppe formerer seg altså i et rasende tempo og produserer mye avkom som i sin tur også produserer like mye avkom.

Loppeeggene legges på kjæledyret ditt og faller ned fra pelsen. På denne måten havner loppeeggene mange steder i huset ditt. De er vanskelige å se, fordi de kun er en halv millimeter store. Loppeegg finnes også utendørs. Hvis du har en innekatt, betyr det ikke at den kan unngå å bli smittet. Loppeegg fester seg lett til sko og lignende. Eller gjestene dine kan ha med seg loppeegg i klærne sine. Det er altså lurt å behandle kjæledyret ditt preventivt, selv når det ikke går ut. 

I løpet av noen dager til en uke klekkes eggene. Det som kommer ut av egget er ikke en loppe, men en larve. Og dermed bytter den utseende igjen, og vi har kommet til neste stadium i loppesyklusen.


Loppelarver

Loppelarver er i utgangspunktet lette å se med det blotte øyet. De ligner på en mygglarve, men de er litt mindre: 3–5 mm. Likevel ser man nesten aldri loppelarver, fordi de mistrives i lys. De gjemmer seg i sprekker og åpninger i for eksempel gulvlister og gulv. De kan til og med gjemme seg langt ned i gulvtepper.

Loppelarver kryper rundt for å finne mat i form av blant annet larveavføring og hudflak. Det er vanskelig å suge dem opp med støvsugeren, og de trives i fuktige omgivelser. Ved å behandle huset ditt, og særlig sprekker og åpninger med for eksempel Beaphar Loppespray kan du bekjempe loppelarvene. 

Når loppelarvene er utvokst, er det klart for en ny utseendeendring og overgangen til neste stadium i loppesyklusen: loppepupper. 

Loppepupper

Du kjenner helt sikkert til larver som forpupper seg og blir til sommerfugler. Noe lignende skjer med loppelarvene. De lager en kokong og utvikler seg til en voksen loppe.

Kokongen til en loppelarve er veldig sterk og beskytter godt. Det gjør at loppelarver egentlig ikke kan bekjempes med et insektmiddel. Dette er grunnen til at det kan ta veldig lang tid før du får kontroll på en loppeplage. 

Lopper vet nøyaktig når det er riktig tidspunkt å forlate kokongen. De venter på det rette tidspunktet og kan overleve i opptil 8 måneder i en kokong. Etter at loppen forlater kokongen, må den få det første blodmåltid innen 3–4 timer. Ved hjelp av vibrasjoner i omgivelsene og lukten av CO2 (fra vertens pust), vet den at det er det riktige tidspunktet å forlate kokongen.

Det kan derfor hende at alle puppene i huset kommer frem samtidig når du kommer tilbake fra ferie. Da blir du plutselig bokstavelig talt overfalt av sultne lopper. Ønsker du å forebygge dette? Da bør du behandle boligen din med Beaphar Loppespray før du reiser på ferie. 

Da har vi kommet fram til starten av loppesyklusen, og prosessen starter forfra igjen.