Slik kjenner du igjen et loppebitt hos hunder og katter

Det finnes flere typer lopper, men katteloppen er mest vanlig hos kjæledyrene våre. Selv om de helt klart foretrekker hunder eller katter, hender det også at de biter mennesker. Men hvordan kjenner du igjen et loppebitt hos hunden, katten eller deg selv? Vi hjelper deg med dette.

Slik kjenner du igjen loppebitt

Et loppebitt ser i grunnen likt ut hos mennesker, hunder og katter. Det er en liten rød hevelse med en prikk i midten. Hos dyr kan du også se skorper på huden etter kloring eller biting. 

Hvis hunden eller katten din har utviklet loppeallergi, er symptomene mye kraftigere. Du kan lese mer om symptomene og hva du kan gjøre mot dem i artikkelen: Loppeallergi hos katter og hunder: hvordan oppstår det og hva kan du gjøre mot det.

Siden lopper liker varme, fuktige steder, finnes lopper ofte i lysken eller armhulene. Hos mennesker finnes bittene ofte rundt anklene.

Er loppebitt farlige?

Et loppebitt er mest plagsomt, fordi det klør voldsomt, men det er ikke farlig. Med mindre kloring fører til småsår og infeksjoner.

Når du er allergisk mot insektbitt, for eksempel myggbitt, kan du også få en allergisk reaksjon etter et loppebitt. Ta i så fall kontakt med legen din. Som regel kan han/hun hjelpe deg med et middel som demper den allergiske reaksjonen. Selvsagt er det viktig å sette i gang med bekjempelse av loppene umiddelbart.

Hvorfor klør loppebitt?

Lopper drikker blod av deg eller kjæledyret ditt. For å hindre at blodet størkner, overføres litt av loppens spytt til bittstedet. Dette spyttet sørger altså for at loppen kan fortsette å drikke. Vårt immunforsvar (og det til hunder og katter) reagerer på spyttet. Derfor oppstår det en hevelse og kløe.

Behandling av loppebitt

Nedkjøling (f.eks. med is) kan redusere kløen etter et loppebitt. Videre fås diverse avkjølende salver/geleer hos apoteket. Disse produktene er ikke spesialutviklet til dyr, så du kan bare bruke dem på deg selv og ikke på kjæledyret ditt. Til kjæledyret ditt finner du egnede produkter i dyrebutikken, slik som spray ved kløe. Akkurat som et myggstikk, vil de irriterende hevelsene bli borte av seg selv igjen.

Et loppebitt kan stamme fra én enkel loppe. Men lopper sprer seg i en rasende fart. Du kan lese mer om det i artikkelen: Loppesyklusen: hvordan en loppe utvikler seg fra egg til voksen loppe. Altså, når du oppdager ett enkelt loppebitt, er det på tide å ta opp kampen mot loppene. Vil du vite hvordan du raskest mulig blir kvitt disse plagsomme småkrypene? Da kan du lese artikkelen: En loppeplage: bli kvitt lopper i huset ditt og hos hunden og katten din i kun fire effektive trinn. På denne måten kan både du og kjæledyret ditt nye bekymringsfrie og kløfrie dager.