Katt som klorer på sofaen? Slik forhindrer du det

Katten min klorer på møblene. Hvorfor gjør han det?

Å klore er en naturlig oppførsel; katter gjør dette for å skjerpe klørne, men også for å spre duft. De sprer duften for seg selv (markere noe som trygt), men også for andre katter (markere territorium). Hvis katten din plutselig begynner å klore (mer) eller på andre steder, kan stress også spille en rolle. Å klore er ikke noe du kan avlære, men du kan forhindre at tingene dine går i stykker.

Vi hører oftere enn andre gjenstander og/eller steder i huset at en katt klorer på sofaen. Dette er blant annet fordi sofaen ofte er på et ideelt sted i huset. Vi snakker alltid om sofaen her, men prinsippet gjelder også andre steder eller gjenstander, så selv om katten din klorer på stoler, bordbein, tapeter, tepper, skap osv. kan tipsene nedenfor hjelpe deg.

Gi alternativer som klorestokker, brett, fat, matter og liknende

Fordi kloring er en naturlig atferd, er det viktig at du gir alternativer der kloring er tillatt. Se hva katten din synes er interessant og hva den bruker; noen katter foretrekker å klore vertikalt i stedet for horisontalt; da vil en klorematte være preferanse. Materialetypen kan også variere fra katt til katt; den ene foretrekker sisal og den andre papp. Gi helst også flere kloremuligheter, spesielt hvis du har flere katter.

Gjør alternativene attraktive

Virker det som om katten din ikke vil bruke noen av tipsene nevnt ovenfor? Vi har allerede nevnt at vi hører oftere at katten klorer på sofaen og at dette sannsynligvis har med sofaens plassering å gjøre. Dette er også tilfellet med kloremateriale, så du kan bruke følgende tips for å gjøre det mer attraktivt:

  • plassering: plasser materialet hvor katten kan passere

  • høyde og/eller bredde: katter ønsker ofte å kunne strekke seg, så sørg for at en klorestokk eller klorematte er lang nok, en stokk er i riktig høyde og/eller en skrapematte er bred nok

  • stabil: sørg for at en klorestokken er stabil og/eller at klorematta er ordentlig festa

  • duft: gjør klorestokken ekstra attraktiv ved å spraye den med en attraktiv duft. Dette kan for eksempel gjøres med Beaphar lekespray (kattemynte) eller med Beaphar vekkspray (sprayes på møbler som ikke skal klores på)

Berolige katten din med CatComfort

Katten din kan også klore på sofaen på grunn av stress. Flytting, et nytt familiemedlem, selv den minste forandring som å flytte et bord kan forårsake enormt stress hos noen katter. Ved å bruke feromoner i miljøet, for eksempel med Beaphar CatComfort Diffusor, skaper du en betryggende følelse som er med på å redusere stress. I tillegg er det lurt å spraye de stedene hvor katten klorer uønsket på grunn av stress med Beaphar CatComfort spray. Denne sprayen hjelper til med å motvirke den uønskede kloreatferden på disse stedene.