Beaphar - Gato esta rociando

Katten min sprayer, hva gjør jeg?

Spraying er naturlig atferd for katter for å markere reviret sitt. Dermed viser den hva den anser som sitt område. Når en katt sprayer, er det altså en form for kommunikasjon.

Visste du at denne atferden forekommer hos både hann- og hunnkatter? Hunnkatter kan for eksempel markere at de er fruktbare og på jakt etter en partner. Det er altså helt normalt for både hann- og hunnkatter å vise slik atferd.

Hvordan kjenner du igjen en sprayende katt?

Katten står som regel oppreist på alle fire når den skvetter. Urinen sprutes rett bakover, halen er løftet opp og vibrerer.

Som regel er det små mengder urin, og katten skiller i tillegg ut aromastoffer. Disse lukter veldig sterkt, og urinen kan være klebrig eller fettete. NB! Det kan hende at katten skvetter mens den sitter på huk, så følg godt med. Når urinen er fettete eller har sterk lukt, dreier det seg sannsynligvis om skvetting.

Hvordan kjenner du igjen en tissende katt?

Ved tissing sitter katten på huk. Det dreier seg også om større mengder urin og urinen er ikke fettete eller klebrig. Det er først og fremst kroppsholdningen som viser forskjellen mellom skvetting og tissing. Vil du lese mer om uønsket tissing? Da kan du lese artikkelen: Katten min tisser inne: hva gjør jeg?

Hva forteller katten når den sprayer?

Katter bruker ulike signaler når de kommuniserer. Katten “snakker” når den mjauer, stryker hodet sitt mot ting og når den sprayer. Først og fremst sprayer katter for å markere reviret sitt, for å holde andre katter på avstand. Dette gjelder særlig hannkatter. Hunnkatter kan spraye når de er fruktbare, for å vise at de er på jakt etter en partner.

Det kan også hende at katten din sprayer eller tisser ved siden av kattedoen for å vise at den har vondt eller er stresset. Derfor er det viktig å finne årsaken. Ta alltid kontakt med veterinæren for å finne ut om atferden kan ha en medisinsk årsak. Katten sprayer alltid av en grunn.

Når katten din sprayer – tips og tiltak

Ønsker du å hindre kattens sprayeatferd? Da er det på tide å gripe inn, for jo lenger atferden vedvarer, jo vanskeligere det er å få slutt på den.

Tips 1: Medisinsk årsak
Det aller viktigste for å få slutt på sprayingen er å forsikre deg om at det ikke er snakk om en medisinsk årsak. Ved urinveisplager (som blæresteiner og blærebetennelse), nyresvikt og diabetes tisser katten ofte. Det kan også skje på uønskede steder.

Leddsmerter kan gjøre det vanskelig for katten å gå på kattedoen, og da finner den seg et annet sted der tissingen medfører mindre smerte. Ta alltid kontakt med veterinæren din for å utelukke alle medisinske årsaker.

Tips 2: Hormoner
Hvis du har en ukastrert hunn- eller hannkatt som sprayer innendørs, kan det hende at hormonene spiller en rolle. Kastrering medfører en endring i hormonbalansen, og det kan godt hende at atferden opphører etter kastreringen.

Hvis en katt sprayer, og atferden vedvarer i lengre tid, kan det også ha blitt en vane. Da kan det hende at katten likevel fortsetter å sprayer, selv etter kastreringen. I så fall kan det være vanskelig å få den til å slutte med det.

Tips 3: Rengjøring
Fjern urinen grundig etter spraying. Unngå vanlige rengjøringsmidler, for disse kan faktisk stimulere atferden. Beaphar flekkfjerner bryter ned ubehagelige lukter på naturlig vis. Det er fint for deg som eier, og det har ikke den samme stimulerende effekten som andre rengjøringsmidler har.
Når det har tørket godt, kan du spraye Beaphar CatComfort spray på stedet hver dag i minst en måned. Dette bidrar til å forebygge ny markeringsatferd.

Du må selvsagt sørge for et tilstrekkelig antall kattedoer (1 per katt pluss 1 ekstra) og holde disse rene. Dette stimulerer bruken av kattedoene, og dermed forebygger det skvetting.  

Tips 4: Hjelpeprodukter
Du kan hjelpe katten din med å føle seg trygg og komfortabel. Dette er noe katten gjør selv også. Når katten din stryker hodet sitt mot deg eller mot ting, deponerer den samtidig feromoner. Dermed markerer den at det er et trygt sted eller at denne personen er det trygt å være sammen med. Katter som føler seg trygge og komfortable vil i langt mindre grad utvise problematferd.

Beaphar CatComfort inneholder en kopi av kattens kroppsegne feromoner. Når du bruker dette produktet, virker det beroligende, og det bidrar også til å undertrykke markeringsbehovet. Beaphar CatComfort fås som spray og som fordamper.

Tips 5: Stress/atferd
Katter er veldig følsomme for stress. Enhver endring i omgivelsene (slik som et juletre i hjemmet eller en ommøblering) kan medføre stress. Katter setter pris på faste rutiner som er de samme fra dag til dag.
 

Løser ikke tipsene ovenfor problemet? Da kan du ta kontakt med en ekspert på katteatferd. En atferdsekspert kan hjelpe deg med å finne fram til årsaken til sprayingen og hjelpe deg med å endre atferden hvis rådene ovenfor ikke løser problemet (godt nok).  

    Hva du IKKE må gjøre når katten din sprayer

    Ikke straff katten din når den sprayer eller tisser utenfor kattedoen. Den gjør det ikke med vilje eller for å plage deg. Katten din ønsker å fortelle deg noe. Når du straffer katten, vil den ikke forstå det, og det medfører bare masse stress. Det kan til og med gjøre problemet verre.