Oppdragelse av kattunger: praktiske tips og knep!

Endelig har dagen kommet, og du kan hente kattungen din. Fra nå av har du en viktig oppgave foran deg, nemlig å oppdra kattungen din. En ny kattunge i familien betyr at alle fryder seg over den lille rakkeren, og det er kanskje også er litt spennende. Ved hjelp av disse tipsene kan du gi kattungen din en god start på et selvsikkert og lykkelig liv, samtidig som du kan få et godt forhold til kattungen din!

Har du alt du trenger for å oppdra kattungen din?

Når du skal oppdra en kattunge, er det visse ting du trenger. Da tenker vi blant annet på kurver, leker, en børste, en negleklipper og et klorestativ. En god forberedelse er halve jobben!

Tips for å gjøre hjemmet ditt kattungesikkert

Akkurat som hos en baby eller en hundevalp, er det også ved en kattunge viktig å gjøre hjemmet ditt klart. Kattungen vet nesten ingen ting om verden rundt seg, og må lære skritt for skritt hva som er lov og hva som ikke er lov. Det er viktig å forebygge farlige situasjoner. Ved oppdragelsen av en kattunge er det altså lurt å gjøre hjemmet ditt kattungesikkert. Vi ønsker å bidra med ideer om hvordan du kan gjøre dette.

 • Kattunger elsker å utforske, så pass på at de ikke kan få tak i giftige ting.
  Da tenker vi på planter som er giftige for katter, medisiner, sprøytemidler, rengjøringsmidler og matvarer (f.eks. sjokolade). 
 • Pass på at det ikke ligger ting rundt omkring som kattungen lett kan svelge.
  Da tenker vi på mynter, strikker, nåler eller leketøybiter. 
 • Pass på løse ledninger og kabler.
  Gjem dem bort eller fest dem med egnet festemateriale. Gjør hjemmet ditt kattungesikkert.
 • Gjem vekk lettknuselige gjenstander.
  Har du en vakker pyntegjenstand i vinduskarmen? Da er sjansen stor for at kattungen ved et uhell velter og knuser den. Sett alle lettknuselige gjenstander på et sted som er utilgjengelig for den lille utforskeren din.
 • Pass på at kattungen ikke kan sette seg fast i ting.
  Da tenker vi på vaskemaskinen, tørketrommelen, gardinene, vippevinduer, snorer til f.eks. solskjermingen osv. 
 • Sørg for at kattungen ikke kan drikke fra toalettskålen eller falle ned i den.
  Ja, det er også noe du må tenke på når du skal oppdra en kattunge.
 • Ikke la dører og vinduer stå åpne.
  Ikke glem balkongdøren, og sett heller ikke vinduene i vippeposisjon (det finnes egne nettinger til vippevinduer) 
 • Har du åpne trapper i hjemmet ditt?
  Vent med å la kattungen utforske disse til den er litt eldre.
 • Søppel: Bruk en søppelkasse med lokk som kattungen din ikke kan klatre eller falle ned i. 
  Ikke sett frem fulle søppelposer. Disse lukter veldig spennende, og det kan godt hende at ditt nye familiemedlem drar søppelet med seg rundt i hele huset og spiser ting som ikke er bra for den.
 • Er kattungen din gammel nok til å utforske hagen?
  Sjekk først om det finnes planter som er giftige for katter.

 

Visste du at ... Kattungens syn er fullt utviklet etter 5 uker. Den er mye bedre i stand til å se i mørket enn mennesker, men de ser færre farger enn oss. 

Pass på at kattungen din ikke leker med løse ledninger eller kabler.

Få kattungen til å føle seg hjemme raskt

Få kattungen til å føle seg hjemme raskt

Når du oppdrar en kattunge, er det viktig at kattungen føler seg komfortabel. Ved en flytting får kattungen mange nye inntrykk å bearbeide, og avskjeden fra søsknene og kattemor er også en veldig stor forandring. Gi kattungen din en varm velkomst og gjør hjemmet ditt klart med CatComfort. Disse produktene inneholder en kopi av kattens kroppsegne feromoner. Kattemoren utskiller feromoner under amming for å skape en trygghetsfølelse. Ved hjelp av CatComfort etterligner du denne følelsen. Du kan f.eks. behandle hvilestedet eller transportburet med spray. Eller du kan sette ut en diffusor i huset ditt, for å vise at det er et trygt sted å oppholde seg. Når det gjelder å bli kjent med andre katter, er det best å bruke halsbåndet eller  Spot On for å fremme relasjonene kattene imellom. Praktiske hjelpemidler for å få kattungen din til å føle seg hjemme umiddelbart.

Før du virkelig setter i gang med å oppdra kattungen din, er det lurt å gi kattungen litt tid til å bli vant til det nye hjemmet sitt.

Kattunger trenger mye søvn. Derfor er det viktig at du gir den et rolig sted for seg selv. For eksempel et rom der de andre familiemedlemmene (barn og andre kjæledyr) ikke kommer, og la den få tid til å bli vant til de nye omgivelsene. Du plasserer ut en seng, en kattedo og en mat- og drikkeskål. Hvis du har barn, forteller du dem at de ikke får lov til å forstyrre kattungen når den sover. Sørg også for at det finnes andre (trygge) gjemmesteder i huset. Dessuten kan de være lurt å sette ut en ekstra kattedo et annet sted, for eksempel i en annen etasje. 

Katter er fødte klatrere. Sørg for at kattungen din har klatremuligheter i huset! For eksempel noen planker eller et stort klorestativ. Det gjør at kattungen føler seg komfortabel overalt i huset. 


Visste du at ... Kattemoren avgir det såkalte Cat Appeasing Pheromone (morsferomonet), som styrker båndet mellom moren og kattungen og som skaper en trygghetsfølelse.

Sørg for at kattungen din har mange muligheter til å klatre, klø seg og gjemme seg.

Tips for å få kattungen din renslig

Generelt sett er det ganske lett å få kattunger til å bli renslige. Dette fordi katter er veldig renslige av natur. Dessuten har kattemoren som regel allerede tatt seg av denne delen av katteoppdragelsen.  Hvis kattungen fortsatt trenger litt hjelp, har vi noen gode tips til deg:

 • Sørg for nok kattedoer.
  Det betyr minst én kattedo per katt + én ekstra kattedo.
 • Bruk kattesanden som kattungen din er vant til.
  Det kjennes trygt, slik at kattungen er mer fristet til å bruke kattedoen.
 • Plasser kattedoen på riktig sted.
  Sørg for at kattedoen står på et rolig sted som er lett tilgjengelig for kattungen. Altså ikke like ved en travel passasje, men heller ikke bortgjemt i en krok i andre etasje. Kattedoen må heller ikke plasseres for nær mat- eller drikkeskålen.
 • Ta lokket av kattedoen.
  Det gjør at kattungen føler seg mer komfortabel.
 • Sett kattungen din i kattedoen når du merker at den vil gjøre fra seg.
 • Rengjør kattedoen jevnlig.
  Dette gjør du fortrinnsvis ved å fjerne avføringen to ganger daglig og ved å bytte ut kattesanden etter 1–2 uker. Rengjør dessuten regelmessig selve kattedoen med varmt vann og et egnet rengjøringsmiddel.

Tips: Ønsker du å forebygge ubehagelig lukt fra kattedoen? Beaphar luktfjerner opptar urinen direkte, kapsler inn lukten og bryter ned urinen ved hjelp av naturlige bakterier. 
 

Kattunger blir hustrent ganske enkelt. Bruk helst et egnet kattetoalett.

Hva slags mat gir jeg kattungen min?

En viktig del av oppdragelsen av kattungen er selvsagt et godt kosthold. Når kattungen din akkurat har kommet, bør du helst gi den det fôret den er vant til. Hvis du senere ønsker å bytte fôr, blandes det nye fôret litt etter litt sammen med det gamle fôret. 

Velg høyverdig fôr som er beregnet på kattunger, og forhør deg med dyrebutikken om hvilket fôr som passer best til kattungen din.

Oppdragelse av kattunger: sosialisering er veldig viktig

Når du oppdrar kattunger, er god sosialisering viktig, slik at den kan bli en selvsikker og trygg katt. Den første delen av sosialiseringen (uke 3–8) finner sted hos oppdretteren. Den andre delen (fra uke 9 til uke 14–16) finner dels sted hos deg. I denne perioden er kattungene fremdeles veldig åpne for nye erfaringer. Etterpå blir de mer skeptiske mot nye ting.

I denne perioden er det veldig viktig at kattungen har mye kontakt med mennesker. Klapp kattungen din ofte, gi den godbiter på fanget, løft den opp, kos og lek med den, osv. La andre familiemedlemmer gjøre det samme, og la kattungen din bli kjent med slekt og venner. En annen fordel ved dette er at den ikke bare blir vant til folk, men at den også får en sterk tilknytning til deg.

Lek og kos med kattungen din regelmessig slik at den lærer å stole på folk og bygger et godt forhold til ham.

Lek og kos med kattungen din ofte, slik at den lærer å stole på folk samtidig som båndet mellom deg og kattungen styrkes.

En del av oppdragelsen av en kattunge er også at den må bli kjent med andre kjæledyr. Bruk tid på dette og gi dem tid til å bli vant til hverandre. Her kan du også bruke CatComfort Spot-on eller halsbåndet for å gjøre prosessen med å bli kjent enklere. 

Sannsynligvis vil kattungen bli kjent med veterinæren ganske raskt, for eksempel i forbindelse med vaksinasjoner. Gjør dette til en hyggelig opplevelse ved hjelp av godbiter. Gi kattungen din tid til å bli vant til transportburet. Plasser det ut i stuen med døra åpen og legg en pute og noe godt i buret. Gjør det til en hyggelig opplevelse, og etter at kattungen din har blitt vant til buret, øver du med døra lukket. Du utvider tiden i buret gradvis. CatComfort spray kan bidra til å gjøre transportburet til et tryggere sted. Etter det første besøket hos veterinæren kan du fortsette å øve med transportburet, slik at neste tur blir enda morsommere!

I tillegg er det lurt å la kattungen din bli vant til lyder, slik som fyrverkeri, tordenvær eller støvsugeren. Spill av disse lydene med lavt volum, og øk volumet gradvis. Gjør det til en hyggelig opplevelse ved å leke med kattungen eller ved å gi den godbiter. Du kan la den bli vant til støvsugeren ved å slå støvsugeren av og på et stykke unna kattungen, samtidig som du belønner kattungen din. Hvis du tar hensyn til alt dette i oppdragelsen, vil du raskt se at kattungen din blir ganske selvsikker!

Introduser kattungen forsiktig for andre kjæledyr.

Trening av kattunger

Alle vet at man kan trene en hundevalp, men kattunger kan faktisk også trenes! Dette er starten på den virkelige oppdragelsen av kattungen din. Den må lære hva som er lov og hva som ikke er lov. En viktig regel ved katteoppdragelse er at du ikke skal straffe, men heller belønne! Når kattungen din gjør noe som du ikke vil, er det viktig at du først har tenkt gjennom hva det er du vil i stedet.

Hopper den for eksempel på kjøkkenbenken? Finn på et alternativ som fungerer bra for både deg og kattungen. Kattunger er ofte nysgjerrige. Finn et sted der den får lov til å være, og der den likevel kan se hva som finnes på kjøkkenbenken. Da har du tilfredsstilt nysgjerrigheten til kattungen din, samtidig som den får følelsen av å høre til. Når du har funnet det rette stedet, legger du en godbit der hver gang du skal gjøre noe ved kjøkkenbenken, og du belønner kattungen når den observerer deg rolig derfra. Samme prinsipp gjelder når du lærer kattungen å kvesse klørne på klorestativet i stedet for på møblene.

Beloon je kitten voor goed gedrag, zo leert hij wat wel en niet mag.

Belønn kattungen for god atferd, slik at den lærer hva som er lov og hva som ikke er lov.

Som hjelpemiddel kan du også bruke en klikker. Ønsker du å vite mer om bruken av en klikker? Da kan du ta kontakt med en ekspert på katteatferd. 

Tips: Aldri lær kattungen å leke med hender og føtter (og å bite i disse). Få fokus vekk fra hånden din og til en leke som er bedre egnet!

Når du bruker disse tipsene ved oppdragelsen av kattungen din, vil det lille kattenøstet ditt vokse opp til å bli et lykkelig, trygt og veloppdragent familiemedlem!  Har du flere spørsmål? Ta i så fall gjerne kontakt med oss!