Konijn tam maken

Hvordan temmer du en kanin?

Kaniner er virkelig morsomme og intelligente kjæledyr. Du kan lære dem alle slags ting, og dere kan ha mye moro sammen. Da er et godt forhold til kaninen din viktig.

Hvis du nettopp har hentet kaninen din, må han venne seg til deg, og kanskje til og med mennesker generelt. Sosialisering i kullet er svært vanlig hos hunder og katter. Dette er ikke alltid tilfelle med kaniner. Vi gir deg tipsene for å knytte et godt bånd med kaninen din og hvordan du kan temme den.

Gode ​​forberedelser er halve jobben

Når du begynner å temme kaninen din, er det greit å sjekke forberedelsen først. Med disse grunnleggende reglene vil kaninen din føle seg mye mer komfortabel. Dette hjelper enormt med å temme kaninen din fordi en stresset kanin er mer sannsynlig å vise atferdsproblemer. Disse grunnleggende reglene vil gi deg en god start:

 • Ikke hold kaninen din alene
  Kaniner er flokkdyr og vil ha en følgesvenn. De føler seg ikke komfortable alene. Umiddelbart en god grunn til å ha et ekstra kjæledyr.
   
 • Helsesjekk
  Kaninen din er vanskeligere å temme hvis den ikke har det bra. En god helsesjekk er derfor lurt. Selv om kaninen din viser atferdsproblemer som aggresjon, biting eller urenhet, er det viktig å utelukke en medisinsk årsak. Hvis du synes det er for stressende for kaninen din å ta en helsesjekk med en gang, kan du selvfølgelig gjøre det etter at du har trent ham til dette.
 • Bur/innheining
  Kaninen din skal ha et fint sted å bo. Det starter med et godt bur eller innheining. En kanin trenger også mosjon, så en løpetur er nødvendig. Kaninen din skal også kunne gjemme seg hvis den trenger det. Så sørg for at du også har et gjemmested. Et gjemmested er også viktig hvis du vil temme en kanin.

  Plasseringen av buret er også viktig. Plasser det et rolig sted hvor få uventede ting skjer som løpende barn, baller som flyr forbi eller andre kjæledyr som plutselig går forbi. Og uansett hvor vanskelig det er (spesielt for barn), la kaninen være alene i det nye buret de første 2-3 dagene. Han trenger virkelig litt tid på å venne seg til det.

  Et lite bur for å temme kaninen din er uegnet. Kaninen vil ikke gjøre det av egen fri vilje og vil gå ifra deg så snart han har den minste mulighet. Det er mer sannsynlig at du forårsaker frykt og stress med dette enn å virkelig temme kaninen din.
   
 • Opprinnelse
  Sett deg inn i kaninens bakgrunn. Hvordan er karakteren, kan oppdretter fortelle deg noe om det? Eller hvis det er en voksen kanin, hva er historien? Har sosialisering blitt gjort og i så fall hvordan og hva ble gjort med det? All denne informasjonen vil hjelpe deg enormt med å forstå kaninens reaksjon. Sjekk også alderen hans, en kanins pubertet er mellom 6 måneder og 1 år, i løpet av denne tiden kan de oppføre seg litt opprørske. 
   
 •  Støtteprodukter
  Det finnes produkter som kan gjøre kaninen din ekstra komfortabel. Beaphar RabbitComfort® inneholder en kopi av feromoner som frigis av morkaninen under dieing for å berolige ungene. Dette hjelper også voksne kaniner i stor grad når de befinner seg i nye eller stressende situasjoner.

En kanin er opprinnelig et byttedyr.

Gå derfor aldri bort til kaninen din ovenfra, dette fremstår som truende!
rabbit

Begynn å temme kaninen din

Forberedelsene er over og du har informert deg så godt som mulig. Alt er klart for å bygge et kjærlig bånd med kaninen din. For å gjøre dette går du gjennom følgende faser:

Fase 1 - Hold deg borte fra buret
Hvis du nettopp har fått kaninen din, som nevnt tidligere i denne artikkelen, er det veldig viktig å la den være i fred de første 2-3 dagene. Du tar ham ikke ut av loftet, men gir ham mat og vann. Du lar ham også venne seg til miljøet og alle de nye lydene. I denne perioden anbefales bruk av Beaphar RabbitComfort® for å få ham til å føle seg raskt vel. Etter tilpasningsperioden kan du virkelig begynne å temme kaninen din.

Det er best å begynne å ligge på magen. Ikke fordi det ser morsomt ut, men fordi ting som kommer ovenfra er skummelt for kaniner. Å holde deg selv i samme høyde som kaninen din vil gjøre deg mer tilgjengelig. Sitt ved siden av buret i øyehøyde med kaninen din. Les en bok i ro og småprat med ham. Du går ikke inn i buret med hånden ennå. Når kaninen din er komfortabel og leter etter kontakt, legg da hånden forsiktig mot stengene slik at han kan snuse og venne seg til duften og menneskelig kontakt.

Hvor lenge denne fasen varer når man temmer en kanin er veldig avhengig av dyret. Karakteren spiller en rolle (en våghals eller en mer reservert kanin) og også hans tidligere erfaringer. Noen kaniner kommer raskt til deg. Hos andre kaniner kan det til og med ta uker.

Hvis kaninen din snuser på hånden din og forblir rolig, kan du også gi ham en godbit fra hånden din gjennom stengerne, for eksempel en liten matbit eller grønnsak.

Konijn buitenren

Fase 2 - Den første kontakten

Når fase 1 er fullført og du har forsiktig har klart å få kontakt gjennom stengene, er det på tide for fase 2 - å temme kaninen din. Du kan nå åpne huset og legge hånden i innhegningen. Ikke klapp kaninen direkte, men la kaninen din ta kontakt og komme til deg. Hvis han beveger seg stille gjennom innhegningen og hopper over hånden din som om den ikke er der, kan du prøve å ta på ham rolig.

Fremfor alt, unngå negative opplevelser da det får deg til å ta et skritt tilbake i prosessen med å temme. Store øyne, rask pust, stamping eller flukt kan være tegn på at kaninen din fortsatt er redd. Så ta avstand igjen til alt er rolig og prøv å bygge opp kontakt igjen senere.

Tips: Hvis du håndmater kaninen din de første par småbitene hver morgen, vil du enklere få direkte kontakt. Også nyttig i fremtiden for å umiddelbart sjekke om kaninen din har det bra. Spiser ikke en kanin? Da er det definitivt noe galt. 

Fase 3 - Kontakt i innhegningen

Alt går etter planen. Du kan allerede rolig ta på kaninen din, og han liker å komme til deg. Dere er allerede i ferd med å bli ordentlig kompiser. Det neste trinnet for å temme kaninen din! Slipp kaninen din løs i innhegningen. Igjen, ikke gå til kaninen din, men la ham nærme seg deg.

En innhegning er også en god måte å først definere plassen i huset ditt (dersom du har den inne) og for å sikre at plassen han går er sikkert og trygt. Kommer ikke kaninen til deg? Gå ut av innhegningen og prøv igjen etter noen timer eller en dag senere.

Tips: For å introdusere barna rolig, kan du be dem lese en bok for kaninen. Moro for barnet og du sørger for at det er ro under introduksjonen.

Fase 4 - Lære å løfte

Er det god kontakt kan du sakte la kaninen venne seg til å bli løftet. Som forklart før, er dette veldig unaturlig for en kanin. De vil aldri virkelig like det, men de vil kunne akseptere det fra noen de stoler på. Hvis du vil kose med en kanin, er det bedre å invitere ham bort med noen godbiter for å selv klatre opp på fanget. Det er mye mindre stressende for en kanin.

Den beste måten å plukke opp en kanin på er 1 hånd under rumpa og 1 hånd under brystet. Etter å ha løftet, hviler du ham på underarmen din slik at han kan sitte i en naturlig stilling.

Fase 5 - Pelspleie og veterinæropplæring

Du har allerede oppnådd mye med å temme kaninen din. Forholdet ditt er bra. Kaniner er følsomme for stress, så la dem venne seg til andre situasjoner også. Hvis du for eksempel regelmessig sjekker kaninens negler, tenner, pels og mage, vil det spare mye stress når han skal til veterinæren. Å venne seg til et reisebur er også en god idé. Bruk Beaphar RabbitComfort®-sprayen som du sprayer 15 minutter på forhånd. Kaninen din vil være mye mer avslappet på veien!

Konijn reismandje

Du har lykkes med å temme kaninen din. Nå er tiden inne for å nyte og bygge båndet enda sterkere. Ha det gøy sammen!