Gjenkjenne og forebygge tannproblemer hos kaniner

Tannproblemer hos kaniner kan ha alvorlige konsekvenser for kaninens helse. Veterinær Natascha Kolsteren har jobbet som veterinær i 15 år; kaniner og gnagere har hennes spesielle interesse. I videoen nedenfor forklarer hun hvordan tennene til en kanin fungerer(Nederlandsk), hvordan tannproblemer kan oppstå og hva du kan gjøre for å ta vare på kaninens tenner.

Hva bør kaniner spise naturlig?

Kaniner er planteetere (plantespisere) og spiser naturlig et bredt utvalg av urter, planter og gress. De bruker en stor del av dagen på å samle og male maten.

Hvordan ser en kanins tenner ut?

Kaniner er ikke gnagere, men tilhører lagomorfene. De har også 4 fortenner, men rett bak de 2 øverste fortennene har de 2 stifttenner til. Videre har en kanin 22 molarer; 6 i toppen på hver side og 5 i bunnen på hver side. Hos både kaniner og gnagere vokser tenner gjennom hele livet. Hos kaniner kan dette være opptil én centimeter per måned.

Hvordan fungerer kaninens tenner?

Fortennene er til for å «kutte» mat, for eksempel for å bite av et gresstrå og jekslene er til videre maling av mat.

Hvordan gjenkjenner du tannproblemer?

Det begynner ofte med å gå ned i vekt, så det er veldig viktig å veie dyret regelmessig. I tillegg kan kaninen din slutte å spise eller ha problemer med å spise; miste mat fra munnen eller spise veldig selektivt.

Mulige andre symptomer:

  • Skjev fortann
  • Brukket tann
  • Rennende øyne
  • Sikle
  • Rennende nese
     

Har du mistanke om at dyret ditt har problemer med tennene? Ta det så til veterinæren. Du kan se en skjev tann, men du kan ikke se braketter på jekslene og disse kan gi problemer med kinnet, ganen eller tungen. Skader eller til og med abscesser kan dannes.

Hva er viktig for sunne tenner?

Tannproblemer kan være medfødte eller arvelige, men kan også være forårsaket av sykdom eller traumer (for eksempel en brukket tann eller en skjev tann på grunn av et hardt slag). Dårlig ernæring kan også forårsake tannproblemer; det er derfor svært viktig at du velger et fôr som er skreddersydd for ditt dyrs behov, med riktig hardhet, næringsstoffer og struktur.

En kanin har 2 typer tyggebevegelser: horisontale og vertikale, og for å etterligne naturlig tannslitasje er det viktig å stimulere spesielt de horisontale tyggebevegelsene. Det er derfor bra for kaninen å velge et ekstrudert fôr som Beaphar Care+.

Under produksjonen av Beaphar Care+ justeres hardheten for å få mest mulig naturlig slitasje på tennene. I tillegg til biter er det viktig å sørge for høykvalitet av god kvalitet. For høy gjelder følgende; jo høyere fiberprosent, jo bedre. Det er derfor lurt å velge Timothei høy  Fiberinnholdet i denne er mye høyere (34 %) enn i "vanlig" alfalfa høy (25 %).

Ta godt vare på kaninen din, gi kaninen distraksjon og oppmerksomhet!