Tannpleie hos hund og katt

Å ta vare på tennene til hunder og katter er like viktig som å ta vare på dine egne tenner. Akkurat som mennesker kan hunder og katter lide av dårlig ånde eller tannproblemer. Tannproblemer hos hunder og katter har mange årsaker; type mat, genetikk, snacks osv. Regelmessig tannbehandling forebygger problemer og dyre veterinærregninger.

Forebygg tannproblemer

Selv om tygg, godteri/tabletter/mat som inneholder tannpleiestoffer (klorofyll, propolis osv.), tyggeleker (kong, tanntråd osv.) hjelper til med å pleie tennene, er det nødvendig med ytterligere tannpleieprodukter for god tannpleie. Å pusse tennene (mekanisk tannpleie) er fortsatt den beste metoden for å holde hundens eller kattens tenner sunne. Du kan se hvordan du nærmer deg og lære hvordan du pusser tennene i videoene nedenfor.

Hvordan venne hunden til tannpuss

Hvis det virkelig ikke fungerer å pusse tennene, finnes det andre måter å ta ekstra vare på hundens eller kattens tenner på. Beaphar har et bredt utvalg av tannpleieprodukter. Disse produktene inneholder enzymer som bryter ned plakk og ingredienser som binder kalsium slik at tannstein ikke kan dannes.

Tannhelsesjekk

God tannpleie er viktig for å forebygge tannproblemer. Hvis du ikke tar vare på tennene deres, kan hunden eller katten din lide av plakk, tannstein, hull, betennelser og til og med helseproblemer i andre deler av kroppen. På grunnlag av bildene nedenfor kan du bestemme tilstanden til kjæledyrets tenner.

Sunne tenner

Friske tenner inneholder ikke noe plakk og har hvite tenner og rosa tannkjøtt. Tannkjøttet har god blodsirkulasjon og ser sunt ut.

Dette er hvordan sunne tenner ser ut.
Tannplakk

Hvis det er en gulaktig belegg på tennene og tannkjøttet er irritert rødt, har hunden eller katten din tydelig plakk/tannstein. Tannplakk er en vanlig tilstand. Det er et ganske mykt lag som består av bakterier, kalsium og fosfor. Dette laget er dannet av spytt, matrester og vann. Plakk er hovedsakelig langs tannkjøttet, men kan også forekomme andre steder. Individuell disposisjon, alder og hodeskalleform bestemmer dannelsen av tannplakk. Plakk kan fjernes ved forsiktig børsting.

Slik ser plakk ut
Konskvenser av tannplakk: tannstein

Hvis det er brunt belegg på tennene til hunden eller katten din og det er dårlig sirkulasjon i tannkjøttet (se bilde), anbefaler vi deg å kontakte veterinæren din. Dyret ditt har da tannstein. Tannstein dannes når plakk forkalker. Uansett hvor det er plakk, kan det dannes tannstein. Tannstein kan ikke lenger børstes bort og må fjernes i narkose hos veterinær. Tannrengjøring kan være veldig dyrt.

Slik ser tannstein ut
Andre konsekvenser av tannstein

Tannplakk kan også gi karies (hulrom), tannkjøttbetennelse (tannkjøttbetennelse), periodontitt (tannkjøttbetennelse hvor beinet er skadet), betennelse i munnslimhinnen, utvekster i munnen og/eller svulster. Bakteriene som forårsaker disse betennelsene kan også forårsake problemer i andre deler av kroppen hvis de inntas. Grunn nok til å ta godt vare på tennene!