Mate fugler i hagen om vinteren

Akkurat som oss mennesker, trenger fugler også visse næringsstoffer. Om vinteren er det vanskeligere for fugler å finne mat. Les her hvordan du kan gi fuglene i hagen din en hjelpende hånd!

Hvorfor er det viktig?

Du kan mate fuglene i hagen din hele året, men det er spesielt viktig om vinteren. Når det blir kaldere forsvinner insekter under jorden, alle bærene og fruktene er plukket og værforholdene (snø, regn, frost) gjør det vanskeligere å finne frø.

Dagene er også kortere, noe som gjør at fuglene får mindre tid til å samle mat. I tillegg trenger fugler ekstra energi om vinteren for å opprettholde kroppstemperaturen.

Hvordan mate fugler i hagen?

  • Når du legger mat i hagen for første gang, kan det hende at den ikke umiddelbart tiltrekker seg fugler. Du må ha litt tålmodighet. Det kan ta litt tid før fuglene finner maten og tør å spise den. Derfor er det viktig at de føler seg trygge. Sørg for at de har en rømningsvei fra fôringsplassen, f.eks gjengrodde busker eller trær og planter. Sørg også for at ingen katter kan nærme seg mens en fugl spiser.
     
  • Mat med måte. Pass på at det verken er for mye eller for lite mat. Gi mat slik at én fugl kan spise i 1 dag. For mye mat kan tiltrekke seg mus og rotter.
     
  • Når du har en fôringsplass, sørg for at mat er tilgjengelig hele vinteren. Hvis ikke mister en fugl mye energi ved å fly frem og tilbake for ingenting. Det er også viktig for frøspisere å fortsette å fôre frem til mars/april. Planter bærer ikke frø før i februar.
     
  • Sett ut mat på et fast tidspunkt. På denne måten vet fuglene når de skal komme innom. Velg helst tidlig morgen og/eller sen ettermiddag. Etter en lang, kald natt trenger fugler en solid frokost, og om kvelden trenger de å få energi for å klare seg gjennom natten.

Hva slags mat kan jeg gi?

Som nevnt før trenger fuglene ekstra energi om vinteren for å opprettholde kroppstemperaturen under de kalde nettene. Så det er best å tilby produkter med høyt fettnivå som fettkuler, peanøttsmør, kokosnøtter, etc.

Vann er like viktig om vinteren som mat. Når det snør, hakker fuglene i snøen etter fuktighet, men når det fryser har de vanskelig for å finne vann. Gi derfor en bolle med vann og ha eventuelt litt druesukker i vannet for å senke frysepunktet.