Katten min tisser inne: hva gjør jeg?

Katten din har begynt å tisse inne, mens dette tidligere aldri har vært et problem. Hvorfor har den plutselig begynt med det? Først tisset den bare i kattedoen, og nå tisser den overalt i huset: på sofaen, på senga, på matta, ved siden av kattedoen ...

Først må du finne ut om katten tisser eller skvetter inne. Det er nemlig forskjell mellom disse to. Ved tissing går katten på huk og ved skvetting står den på alle fire, løfter halen og skvetter bakover. At en katt sprayer eller tisser inne er vanligere enn du tror. Heldigvis finnes det ofte gode løsninger.

Hvorfor tisser katten min inne?

For å kunne løse problemet, er det viktig å finne ut hva som kan være årsaken. Det kan skilles mellom to hovedårsaker:

Medisinsk årsak

En medisinsk årsak kan for eksempel være blære- eller nyreproblemer, men også artrose. Når tissing gjør vondt, kan det hende at katten din leter etter et annet sted å tisse. Den håper at det gjør mindre vondt når den tisser et annet sted. Det kan også være grunnen til at katten tisser i senga, fordi et mykt underlag oppleves som mer behagelig. Katter viser ofte ikke at de har vondt. Derfor er det lurt å få katten din undersøkt av veterinær når den tisser inne. Når et medisinsk problem er utelukket, skyldes tissingen sannsynligvis stress.  

Forandringer og stress

Katter er vanedyr. Enhver endring – liten eller stor – kan føre til stress. Det er viktig å finne ut hva som forårsaker stresset, og dersom mulig, gjøre noe med årsaken. Har noe nylig blitt endret i huset eller i kattens rutiner? Det kan for eksempel dreie seg om:

  • Forandringer i eller rundt kattedoen. I mange tilfeller ligger årsaken til problemet der! En annen type kattesand, kattedoen er flyttet, doen står på et urolig sted, den er vanskelig å komme inn i, doen er ikke lett tilgjengelig, doen står for nær mat- og vannskålen, doen er ikke ren nok, for få kattedoer (regelen er én kattedo for hver katt + 1 ekstra kattedo).
  • Nye møbler
  • Flytting eller ombygging
  • Nye familiemedlemmer, en ny baby eller for eksempel en ny hundevalp eller kattunge.
  • Nye katter i nabolaget
  • Uro i hjemmet i forbindelse med helligdager (for eksempel fyrverkeri)   


Hvis tissingen inne har en medisinsk årsak, bør det gå bedre etter behandling. Ved stress er det viktig å gjøre noe med den underliggende årsaken. I tillegg kan du hjelpe med å få katten til å føle seg mer komfortabel med feromoner.

Beaphar CatComfort: feromoner for en avslappet katt

Katter markerer steder der de føler seg trygge ved å stryke hodet mot gjenstander for å etterlate feromoner. Disse feromonene fungerer som påminnelser for katten, fordi de skaper positive følelser når katten kommer tilbake dit. Feromonene gjør at katten føler seg beroliget. Du kan etterligne denne effekten ved hjelp av Beaphar CatComfort. Disse produktene inneholder en kopi av kattens feromoner, og det virker beroligende. 

Grundig fjerning av lukt og flekker

For å unngå at katten skvetter eller tisser på samme sted igjen og igjen, er det viktig å fjerne urinen grundig. Du kan for eksempel bruke Beaphar flekkfjerner. Ikke bruk rengjøringsmidler med klor eller ammoniakk, for disse virker faktisk stimulerende! Sørg også for at kattedoene er lett tilgjengelige og at katten synes det er fint å bruke dem. 

Har du flere spørsmål om innetissing hos katter?
Ta i så fall 
kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne videre!