Konijn zindelijk maken

Renslighetstrening av kanin: tips for et godt resultat

Ingenting er morsommere enn at kaninen fritt kan vandre rundt i huset. Og da hadde det vært fint om den gjorde fra seg på et fast sted. Kaniner er hygieniske dyr, og derfor er det fullt mulig å få dette til. Renslighetstrening er egentlig ikke det rette ordet når det gjelder kaniner, for renslighet betyr jo at man kan holde inne eller utsette sitt fornødne. Det er en umulig oppgave for kaniner, og man bør heller satse på at den gjør fra seg på et fast sted. Den gode nyheten er at det er fullt mulig! 

Fra hvilken alder kan en kanin bli renslig?

Å få kaninen til å bli renslig i ung alder er ofte vanskelig. De markerer reviret sitt med bæsj og urin, og når de er i puberteten kan dette bli et problem. På den tiden kan de virkelig være plagsomme. Generelt anbefales det å starte renslighetstreningen av kaninen fra ca. 10 måneders alderen. Det er litt avhengig av rasen og størrelsen, så det er noe du bør lese deg opp på. 

Kanindoen

For at kaninen din skal bli renslig, trenger den en do. Denne ser annerledes ut enn en menneskedo. Det er et par viktige ting du må ta hensyn til når det gjelder kanindoen:

 • Størrelsen på kanindoen
  Velg en størrelse som passer til kaninen din. Hvis størrelsen ikke er riktig, vil kaninen finne seg et annet sted. Spør om råd i butikken for å finne riktig størrelse. Når du har funnet den rette doen, er det mye lettere å få kaninen til å bli renslig. 
   
 • Bunndekke i kanindoen
  Bruk helst en annen type bunndekke i kanindoen enn i kaninburet. Da lærer den å skille mellom de to. Forhør deg om hvilke muligheter som finnes. Vi fraråder bunndekke som klumper seg, fordi det kan gi problemer når kaninen spiser det. Ta også hensyn til støv, for kaniner har ømfintlige luftveier. Utover det kommer det selvsagt helt an på hva kaninen din og du foretrekker. 
   
 • Materialet til kanindoen
  Materialet må i hvert fall være enkelt å gjøre rent. Kaniner liker ikke ubehagelige lukter, og det gjør nok ikke du heller. Bruk derfor ikke en pappeske, heller ikke under treningen. Denne tiltrekker seg fukt, og kaninen din vil raskt oppleve at det ikke er rent nok. Og da vil den unngå å bruke den.
   
 • Plassering av kanindoen
  Det høres kanskje litt rart ut for oss. Men en kanin gjør helst fra seg samtidig som den spiser. Plasser derfor kanindoen i nærheten av for eksempel en høyhekk. Eller plasser doen i nærheten av den vanlige høyhekken. Det er nok et lurt knep for å få kaninen din til å bli renslig. Plasser doen på et sted kaninen ofte er innom, eller hvor den allerede pleier å gjøre fra seg.

 

Renslighetstrening av kaninen

Ro
Først og fremst må du sørge for ro. Mange endringer i huset, nye husstandsmedlemmer eller gjester kan forårsake stress hos kaninen din. En stresset kanin er det nesten umulig å få til å bli renslig. Du kan berolige kaninen din ved hjelp av diffusoren fra Beaphar RabbitComfort®. Den sprer feromoner som morskaniner avgir under amming. Dette har en instinktivt beroligende effekt og gjør det lettere å få kaninen din til å bli renslig. 

Samle alle bæsjekulene!
Når du har skaffet deg en ny do, må du samle en del bæsjekuler fra kaninen din og legge dem i doen. Det vil friste kaninen din til å ta i bruk doen. I starten vil det nok glippe noen ganger, og det kan hende du finner bæsjekuler utenfor doen. Det er nå du må være disiplinert og rydde alt. Ikke glem en eneste kule. Legg kulene i doen. Gjør det så ofte som mulig i løpet av dagen, minst 3 ganger. Det kan ta noen uker før kaninen din er helt renslig. 

Begrens arealet
Hvis du ønsker at kaninen din skal være renslig, må du begrense arealet i starten. Da kan du for eksempel midlertidig stenge av en del av stuen med et gjerde. På denne måten er doen alltid i nærheten av kaninen din, og lett å finne frem til. Fungerer det godt? Da kan du gradvis utvide arealet. 

Foretrukket plassering
Ønsker du å plassere doen et annet sted enn der kaninen din helst vil gjøre fra seg? Da kan det ta litt lenger tid. Plasser doen først på stedet som kaninen din foretrekker. Så flytter du doen litt og litt hver dag inntil den står på ønsket sted. Det kan også være en idé å starte med flere doer til kaninen din.

Belønning!
Gi kaninen din belønning for god atferd. Ikke løft kaninen for å plassere den i doen. Det liker den ikke, og det skaper uro. Det vil bare gjøre renslighetstreningen vanskeligere. 

Og har du lagt merke til at kaninen din noen ganger tar seg en lur i kanindoen? Det er helt vanlig for kaniner, og faktisk et tegn på at den føler seg komfortabel der. 

Hygiene

Kaniner liker som sagt en fresh og ren do. I motsatt fall vil den finne seg et annet sted. Bytt ut bunndekket jevnlig, fjern bæsjekulene og rengjør doen en gang i uka med Beaphar Multirengjøring. Det du ellers kan gjøre for å holde doen ekstra fresh er å bruke Beaphar Luktfjerner

Hva om renslighetstreningen mislykkes?

Klarer du ikke å få kaninen din til å bli renslig, til tross for alle tipsene ovenfor? Ikke alle kaninene kan bli renslige. Det er et par ting til du kan gjøre.

 • Først må du utelukke medisinske årsaker. Kaniner kan for eksempel ha blæresteiner, og da blir det veldig vanskelig å få dem til å bli renslige. I så fall må kaninen selvsagt bli behandlet av en veterinær.
 • Sjekk om det finnes en ekspert på kaninatferd som kan hjelpe deg. 
 • Snakk med ekspertene (atferdseksperten og veterinæren) om eventuell kastrering. Dette endrer hormonbalansen til kaninen, slik at den blir mindre territorial. I noen tilfeller kan det også gjøre det lettere å få kaninen til å bli renslig.

 

Når du følger rådene våre, er det større sjanse for at kaninen din fritt kan hoppe rundt i huset ditt fordi den er renslig. Og vær ærlig, ingenting er vel morsommere enn akkurat det?