Lider hunden min av stress?

Hunden er din venn, og derfor kjenner du sannsynligvis hunden din ganske godt på grunn av det. Imidlertid kan det noen ganger være ganske vanskelig å vite hva som foregår i hodet på hunden din eller hvorfor den oppfører seg på en bestemt måte. Dessverre har de ikke muligheten til å fortelle deg når noe er galt. Stress kan påvirke hundens helse i det lang løp. Det er derfor svært viktig å kunne lese hunden din godt og gjenkjenne tegn på stress eller ubehag. Nedenfor har vi listet opp en rekke tegn på stress:

Tegn på stress hos hunder

 

  • Endring i atferd i omgang med mennesker/dyr

Endringer i hundens atferd er den sterkeste indikatoren på stress. Se etter endringer i hvordan hunden normalt samhandler med deg, andre mennesker eller dyr. Er hunden din normalt veldig sosial og leken, men nå veldig reservert? Da kan dette være et tegn på at noe får hunden til å føle seg mindre rolig og engstelig.

  • Bjeffing, knurring eller sutring

Bjeffing er naturlig for en hund, det er en av de måtene de kommuniserer på. Hvis du føler at hunden bjeffer mer enn vanlig, kan det være at hunden din er redd for noe og prøver å fortelle deg det ved å bjeffe. Knurring, sutring eller piping kan også indikere stress.

  • Endring i holdning

Akkurat som med mennesker, kan du utlede mye fra holdningen til hunder. En lav kroppsstilling, halen lav/under bena og ørene bakover, kan indikere stress. Når hunden er stresset, kan de også vise rastløs oppførsel og pese mer.

  • Gjør fra seg innendørs

Hvis hunden din normalt sett ikke gjør fra seg innendørs og nå gjør det, kan dette også være et tegn på at noe er galt. Hvis en hund er stresset eller engstelig, kan dette føre til uhell i hjemmet. Denne type uhell kan også ha en medisinsk årsak, så ta alltid kontakt med en veterinær om du tror det er noe mer bak det.

  • Ødeleggelse av møbler

Behovet for å bite i noe er en naturlig oppførsel for en hund. Hos voksne hunder kan dette komme av flere årsaker; for moro skyld eller utforske, men det kan også skyldes stress. På samme sett som at mennesker biter negler, kan stress få hunden til å tygge på møbler/ting eller engasjere seg i destruktiv atferd.

  • Endring i matvaner, søvn og stell

Stress forstyrres våre vaner og kan ha samme effekt på hunder. Hunder elsker generelt mat, så hvis hunden din ikke vil ha favorittsnacksen sin lenger, er det sannsynligvis noe som plager den. Endringer i søvnmønster eller kontinuerlig vask/slikking av pels på samme sted kan også være indikasjon på stress.

Stresssignaler inkluderer bjeffing, ødeleggelse og endringer i hvordan den samhandler med andre dyr

Hvordan kan du hjelpe en stresset hund?

Som eier kjenner du hunden din aller best. Du ser hunden din daglig, og du vet hva hundens karakter har og hvordan dens oppførsel er. Hvis hunden din er stresset er det viktig å identifisere hvor det kommer fra og ta tak i årsaken. Er det noen miljøendringer eller hendelser som stresser hunden? Tenk på endringer i huset, tordenvær, reiser, veterinærbesøk, folkemengder og fyrverkeri under høytider. I tillegg kan Beaphar CaniComfort® bidra til at hunden din føler seg mer trygg og komfortabel.

Beaphar CaniComfort® - produktene inneholder en kopi av DAP (Dog Appeasing Pheromone) som tispa produserer når hun dier valpene. Dette er klinisk bevist å gjenkjennes av hunden og har en beroligende effekt. Fordi dette får hunden til å føle seg mer komfortabel, bidrar det til å redusere uønsket atferd. Ulike bruksområder er tilgjengelige, både for hjemmet og på veien eller under trening/turer. Finnes også i variant for katter: Beaphar CatComfort®