Fôr & snacks til fugler

Hver fugleart har sine egne behov, og foretrekker visse typer fôr på grunnlag av det de har erfart og det som foreldrene deres har lært dem og det de ser av andre fugler. I dette blogginnlegget forteller vi mer om fôr og snacks til fugler fra Beaphar. 

Fôr

I naturen har fugler mange forskjellige matkilder, slik som nøtter, bær, frø, korn, frukt og noen ganger til og med animalske proteiner. For fugler som holdes som kjæledyr er det altså viktig at de får et variert kosthold. “Feil kost” kan nemlig føre til atferdsforstyrrelser.

Ernæringsmangel betyr at et dyr mangler en bestemt type næringsstoff. Når fôret er for ensidig, får fuglen for lite essensielle næringsstoffer i seg. Visse typer fôr kan for eksempel inneholde veldig mye solsikkefrø. Fordi mange fugler er veldig glade i disse, spiser de dem først, og de får ikke i seg nok av resten av fôret. En riktig fordeling mellom de ulike ingrediensene er derfor veldig viktig.

XtraVital

Beaphar leverer komplette fôrblandinger til fugler under merkenavnet XtraVital. Disse fôrblandingene inneholder en blanding av eggfôr, supplerende fôr og en frøblanding. Fordelen med en komplett fôrblanding er at frøblandingen og det supplerende fôret er nøye avbalansert.

XtraVital er komplette perfekt avbalanserte fôrblandinger. Hver fôrtype er spesialtilpasset en bestemt fugleart. XtraVital består av langt flere typer frø enn vanlige frøblandinger. Vanlige frøblandinger inneholder i gjennomsnitt seks typer frø. XtraVital Super Premium fuglefôr inneholder hele 15 til 30 ulike typer frø, og dekker dermed det naturlige behovet til fuglen din.

Mineralene som brukes i XtraVital fuglefôr er kelatert. Det vil si at mineralene er omhyllet av et lag med aminosyrer. Dermed opptas mineralene bedre i fuglekroppen og de forstyrrer ikke hverandres opptak. Forstyrret opptak av mineraler kan for eksempel føre til blodmangel. For å gjøre fôret mer tiltalende, er det tilsatt honning, fordi fuglene elsker honning. Fôret inneholder Echinacea (solhatt), som stimulerer immunforsvaret. Fugler er så glad i XtraVital at de vil spise opp alt fôret i skålen sin.

XtraVital er beriket med Echinacea, et homeopatisk produkt laget av planten Echanacea Purpurea (rød solhatt). Forskning har vist at Echanicea stimulerer immunforsvaret. Det er også tilsatt ren blomsterhonning som gir deilig duft og smak. Fôret faller derfor godt i smak. Fuglen din kommer til å elske XtraVital. Overgangen til XtraVital vil derfor sjelden føre til problemer. 

XtraVital fuglefôr finnes til kanarifugler, undulater, store undulater, tropiske fugler og papegøyer. 
 

Care+

Care+ fuglefôr er et komplett økologisk kvalitetsfôr (tidligere kalt Ecobird). Det spesielle med dette fôret er at vitaminene og mineralene finnes i sin naturlige form. Dette oppnås gjennom bruk av grønnsaker, frukt og urter som naturlig inneholder disse essensielle næringsstoffene. Pelletene varmes ikke opp, slik at nesten alle næringselementene i produktet bevares. 95 % av ingrediensene som brukes er økologisk sertifisert. Innen økologisk landbruk, der det ikke brukes insektmidler, må plantene være så friske som mulig. Denne driftsformen fører til høyere næringsverdi og sørger for naturlige byggesteiner til fuglekroppen. I Care+ brukes derfor store mengder økologiske grønnsaker. For å opprettholde næringsverdien, pakkes pelletene i beskyttet atmosfære. Care+ inneholder ingen konserveringsmidler.

Care+ inneholder flere naturlige og ubehandlede ingredienser med hver sine spesifikke egenskaper. Ved å kombinere disse dannes et komplett fôr. Eksempler på ingredienser som brukes er:

- Gulrot: Rik på bl.a. B- og C-vitamin og jern, der C-vitamin fremmer opptaket av jernet i kroppen. Viktig for blodårene, immunforsvaret og skjelettet.

- Spinat: Blant annet en kilde til betakaroten, som omdannes til A-vitamin. Viktig for en god fjærdrakt.

- Brokkoli: Rik på C-vitamin og kalsium og naturlige antioksidanter. Sistnevnte beskytter kroppens celler mot skader.  

- Sitrusskall: Inneholder bioflavonoider. Disse naturlige stoffene fremmer opptaket av C-vitamin i kroppen og bidrar dermed til friskt kollagen (bindevev) mellom kroppens celler.

- Oregano: Er desinfiserende.

- Nype: Kilde til C-vitamin.

- Maiskimer: Spekket med E-vitamin, en kraftig antioksidant som motvirker cellealdring.

- Hvete: Høyt innhold av karbohydrater som energikilde, og rik på B-vitamin, som er viktig for stoffskiftet og fjærdannelsen.

- Brennesle: Har en uimotståelig smak for fugler.

- Løvetann: Inneholder elementer som er viktige for fordøyelsen og for fargedannelsen i fjærene.

- Belgfrukter: Erter er en kilde til protein og inneholder også folsyre, som er viktig for fjærdannelsen. Soya inneholder blant annet fettsyren lecitin, som er viktig for cellemembranene i fuglekroppen.

- Rosmarin: Etimulerer blant annet blodsirkulasjonen.

I tillegg til ovennevnte basisingredienser inneholder Care+ fuglefôr mange flere sertifiserte økologisk dyrkede ingredienser som hirse, lupin, maisglutenmel, lusern, skrelte solsikkefrø, kanel, laurbær, grønnkål osv.

Care+ finnes i følgende varianter: Jakopapegøye, Papegøyer og kakaduer, Papegøyer og kakaduer High Energy, Store og middels store undulater, Små undulater.

Snacks

Ønsker du å gi fuglen din en sunn snacks? Beaphar har Snacksfrø, Sangblanding og Fruktfrø i produktsortimentet sitt.

I tillegg setter fugler ofte pris på en fruktbit, men pass på hva slags frukt du gir dem. Avokado er for eksempel giftig for undulater. Sørg for at fuglene ikke kontinuerlig har tilgang til frukt, for da er sjansen stor for at de ikke spiser det vanlige fôret, slik at det oppstår næringsmangler. Ellers er det selvsagt viktig å fjerne frukten i tide, før den begynner å råtne og blir en sykdomskilde.